Vizită internațională de documentare la Romaltyn

Un grup de studenți germani și austrieci au vizitat, vineri, societatea Romaltyn Mining. Evenimentul a avut loc în cadrul unei școli de vară organizate de Univestitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, ce se derulează pe parcursul a două săptămâni. În acest timp, studenții au avut ocazia să viziteze mai multe amplasamente din Ungaria și România, în special pe probleme legate de mediu, dar și de urbanism și organizarea teritoriului, dezvoltare regională etc.

Grupul, format din 13 studenți și doi profesori însoțitori, a făcut o oprire la Romaltyn de doar câteva ore, însă timpul a fost suficient pentru ca tinerii să poată vedea cu ochii lor efectele activității industriale din minerit, dar și activitatea firmei Romaltyn, care s-a angajat să scape orașul de milioane de tone de material poluator. În imediata vecinătate a municipiului reședință de județ, studenții au putut să vadă Iazul Central, care poluează zona de zeci de ani.

După vizitarea acestui amplasament, grupul s-a deplasat la Iazul Aurul, care este singurul construit conform tuturor normelor europene, singurul autorizat, de altfel. Aici, tinerii au fost interesați de procesul tehnologic prin care sterilul prelucrat la uzină este depozitat, respectându-se condițiile de mediu. De asemenea, au fost interesați să vadă stația de tratare a apei, construită după o tehnologie de ultimă oră. ”Apa tratată este monitorizată automat, fără intervenție umană. Dacă nu corespunde, este redirecționată automat spre un nou ciclu de tratare”, au explicat specialiștii din cadrul Romaltyn Mining.

Vizitatorii au pus o mulțime de întrebări, unul dintre ei fiind foarte interesat de efectele pe termen lung ale acestor măsuri de ecologizare. ” În Germania e foarte importantă tema reziduurilor redioactive. Și pentru că există foarte multe reziduuri care se testează pe un termen prea scurt, nu se știe încă ce efecte au pe termen lung asupra împrejurimilor”, a tradus pentru tânărul student însoțitoarea grupului, Xenia Havadi, cadru didactic la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș – Bolyai (UBB). ”Se referă în general la faptul că se fac proiecte și teste, dar poate că există anumiți factori la care nu ne gândim și care ar putea influența pe termen lung aceste măsuri”, a continuat ea să explice îngrijorarea tânărului. Studentului i s-a explicat, apoi, că Iazul Aurul urmează a fi ecologizat și monitorizat încă 30 de ani după închiderea activității, până când acesta va fi integrat în natură.
Tot cu această ocazie, studenților li s-au prezentat imagini cu Iazul Săsar (Meda), înainte de a fi prelucrat, dar și din timpul procesării. Apoi, ei au putut vedea cu ochii lor cum arată astăzi câmpul înierbat pe care a fost amplasat acest iaz. Imaginile au vorbit de la sine, iar participanții la această vizită s-au declarat impresionați.
Alte două studente au opinat că vizita a fost foarte interesantă și chiar i-au cerut organizatoarei să includă în program acest obiectiv și pe viitor, explicând că nu au mai avut oportunitatea să vadă un astfel de proiect. ”Sunt încântate pentru că li s-a explicat tot procesul pe înțelesul lor, chiar dacă nu cunosc chimie sau alte elemente despre acest proces. Au fost foarte impresionant să vadă și amploarea acestei situații care este în Baia Mare, legat de reziduurile industriale, dar și măsurile ce se pot lua”, a menționat Xenia Havadi.
Întrebată dacă i se pare un proiect util pentru comunitate, Xenia Havadi a răspuns: ”Din ce am văzut aici, pare un proiect pozitiv pentru comunitate, pentru că elimină unele situații care au fost și înainte de accidentul din 2000, dar și pentru că rezolvă situația unor locuri de muncă”.
Școala de vară organizată de UBB are susținere și din partea unei asociații germane care se ocupă de schimburile academice, atât între studenți cât și între cadre universitare. Evenimentul se desfășoară pe durata a două săptămâni, iar o parte din timp a fost petrecut în Ungaria. Temele abordate în cadrul acestui eveniment au fost legate de amenajarea teritorială și dezvoltare regională, atât în zona rurală cât și cea urbană. Una dintre tematicile abordate este mineritul și implicațiile lui economico-sociale și de mediu.
Pe lângă cei 13 studenți, la Baia Mare au mai fost prezenți conf. univ. dr. Schreiber Eckart Wilfried și șef de lucrări dr. Havadi – Nagy Kinga Xenia. Din partea Romaltyn, explicațiile au fost date de directorul executiv, Mircia Bizo și de responsabilul de iaz, Aurel Zaharia.

Conducerea Romaltyn Mining este deschisă oricăror inițiative de acest gen și oferă posibilitatea vizitării tuturor amplasamentelor tehnologice aparținând societății, în cadru organizat, cu oferirea explicațiilor privind procesul tehnologic și măsurile luate pentru reducerea la minimum a riscurilor pentru populație.
Purtator de cuvant,
Angela Sabau